A webáruházunk szolgáltatásaihoz cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb szolgáltatást és felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben folytatod a böngészést és vásárlást. úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a webáruházban használt cookiek ellen. Több információ erről.

Termékek Menü

Felkészülés az óvodai beszoktatáshoz- néhány hasznos tipp

Mi is szinte pánikban vagyunk a kezdés miatt, mivel első gyermekről van szó. Milliónyi kérdés pörög nap, mint nap a fejünkben, amire a választ majd az élettől kapjuk meg, a napi rutinok során alakul majd ki.

Hogyan tudom támogatni a gyermeket a beszoktatásnál? Milyen játékok segíthetik a beszoktatást? Mennyire lesz fájdalmas az elengedés mindenkinek? Áthidaló megoldásokat keresünk, hogy minden gördülékenyen induljon.

Segítségül hívtunk egy tapasztalt anyukát, Lengyel Katalint, aki a lurkovilag.hu blogot készíti.

  1. Szokjuk a gondolatot!

Első lépésként szokjuk a gondolatot, hogy bár gyermekünk mintha csak tegnap született volna, mégis óvodába fog járni. Örüljünk neki, hogy már ilyen nagy, és hogy egy új világ nyílik meg számára. Kipróbálhatja magát egy kis közösségben, ahol számos új dolgot fog megtanulni. Ezek az első önálló lépései, amelyeket a mi segítségünkkel, de a jelenlétünk nélkül fog már megtenni.

2. Milyen lesz az új napirend?

Gondoljuk végig az új napirendet, mert a rendszeresség egyben biztonságot is jelent majd a gyermek számára:

- Tervezzük meg a reggeleket, hogy hánykor fogunk kelni, hogy legyen idő még egy nyugodt közös reggelire, és hogy nyugodtan, mindent összerendezve tudjunk indulni.

- Gondoljuk végig, hogy hogyan megyünk majd az óvodába? Az őszi reggeli közös séták gyönyörűek lehetnek, és nagyon jó beszélgetésekre adhatnak alkalmat, az első hetekben lehet viszont célravezetőbb az autó választása, hogy a reggeli búcsút ne nyújtsuk túl hosszúra.

- Döntsük el előre, még az óvodai év kezdete előtt, hogy hány órára megyünk gyerekünkért.

- Kiscsoportban jó minden nap ugyanahhoz az időponthoz tartani magunkat, mert a kisgyerek még nem tesz különbséget a napok között. Ha szeretnénk, hogy ott aludjon a gyerekünk délután, akkor jó minél előbb erre a rendszerre ráállni.

- Amikor gyermekünkért megyünk az óvodába, utána mindig hagyjunk legalább egy órát arra, hogy csak rá figyeljünk. Hallgassuk meg élményeit, gondolatait, legyen ez ünnep, hogy megint együtt lehetünk. Töltsük fel gyermekünk kis tartályait, hogy másnapra is legyen tartaléka.

- Tervezzük meg az estéket is, aminek titka, hogy hagyjunk időt mindenre. Nyugodt fürdésre, vacsorára, fogmosásra, és persze a kihagyhatatlan esti mesére...

3. Felkészülés az ovira!

Már az óvoda megkezdése előtt beszélgessünk vele az óvodáról és az óvodai életről. Remek gyerekkönyvek lehetnek ebben segítségünkre, amelyek rövid kis történetekben dolgozzák fel - GYEREKSZEMMEL - az óvodával járó újdonságokat. Érdemes ezeket a történeteket már egy-két hónappal az óvodakezdés előtt olvasgatni. Utána hagyjunk időt arra is, hogy kisgyerekünk kérdezhessen, elmondhassa véleményét, gondolatait, félelmeit.

Aranyszabály, hogy találjuk meg a középutat. Hagyjunk mindig alkalmat a beszélgetésekre, akár minden nap azonos időszakban keríthetünk 5-10 percet arra, hogy tudatosan beszélgessünk az oviról, de figyeljünk oda arra is, hogy ne terheljük ezzel gyermekünk minden percét. 
 

A sikeres felkészülés már fél siker ahhoz, hogy a Nagy Napon a gyerekünk már tudja, hogy mi fogja az óvodában fogadni, és hogy mi is nyugodt szívvel, szeretettel engedjük Őt óvodai útjára...

Játékok, könyvek, diafilmek listája óvodakezdésre >
 
Márka kereső
Katicáslevél fix

Hírlevél feliratkozás

Csatlakozz Te is!
Mailchimps-popup